Inschrijven Nieuwsbrief
Sjaak Bral: De Meesterkraker

Geannuleerd!

Hij is de allereerste knuffelcrimineel: Aage M. steelt met zijn charme en Haagse humor de harten van heel Nederland. Vergeet Willem Holleeder bij Collegetour: Aage M. wordt in het tv-programma ‘Voor de vuist weg’ van Willem Duys in één klap beroemd. De Meesterkraker reist terug naar de heerlijke jaren zeventig, met historische beelden, anekdotes en muziek.

Berucht is hij dan al, de man met de thermische lans. Daarmee smelt hij de dikste kluisdeuren tot een hoop gesmolten staal. Nooit gebruikt hij geweld of wapens. De buit van tientallen kluiskraken wordt niet alleen verbrast aan drank, gokken en vrouwen – hij deelt geld uit als een ware Robin Hood.

Dankzij een amoureuze relatie met een politieagente weet Aage M. uit de handen van ‘de kit’ te blijven. Als hij toch wordt gepakt, ontsnapt de meesterkraker binnen een maand uit de gevangenis in Leeuwarden. “Ik heb nu eenmaal die capaciteiten”, luidt zijn verklaring.

Aage M. groeit op in een Jappenkamp met zijn moeder. Zij krijgt na de oorlog een hoge functie bij Defensie en sterft onder verdachte omstandigheden. Dit blijkt het startsein voor zijn criminele loopbaan. De sympathieke kluizenkraker omringt zich met foute vrienden, belandt in de seksindustrie en raakt uiteindelijk aan lager wal.

Sjaak Bral kreeg voor deze voorstelling toegang tot het politiearchief en het archief van Beeld en Geluid in Hilversum. Hij sprak familie van Aage M. en criminelen van vroeger én nu. Samen met acteur Burt Rutteman brengt hij een verrassende avond vol spanning, ontroering en humor over het bewogen leven van Aage M.

‘De Meesterkraker’ is meer dan alleen zíjn verhaal; het is een reis terug naar de heerlijke jaren zeventig, met historische beelden, anekdotes en muziek.

‘De Meesterkraker’ legt ook verbanden met de criminaliteit anno 2020: want als vroeger alles beter was, geldt dat zéker voor de onderwereld.

“Sjaak Bral heeft een weergaloze humor, die een zin later al kan omslaan in een serieuze opmerking die je even uit het lood slaat. Hij kan autoriteiten of wie daarvoor door wil gaan vlijmscherp op de hak nemen en schroomt – zoals het bij het vrije woord hoort – de stevige belediging niet. Maar het heeft altijd inhoud. Als criticaster van de huidige tijdgeest heeft hij een authentieke stem. Sjaak is een emotionele man met compassie; onder al die lagen humor zit een mening die er toe doet.”

Zet in je agenda Zet in je agenda
za 26 mrt 20:15 - 22:15
Normaal
€ 19,00
Deel via e-mail Deel via Twitter Deel via Whatsapp Deel via Facebook