Inschrijven Nieuwsbrief
Verhalenfestival Tussen Oud & Nieuw

UITVERKOCHT!!

Al voor de 7e keer worden eind december de mooiste Verhalen tussen Oud en Nieuw verteld door professionele vertellers. De Verhalencompagnie ontvangt je net als voorgaande jaren op soms zeer verrassende locaties in het centrum van Haastrecht: in musea, bij de schaatsclub, bij mensen thuis of in hun atelier en sinds vorig jaar ook in het historische Theater Concordia! Je loopt van de ene verteller naar de andere.

Omdat we meer mensen de kans willen geven om van verhalen van top-vertellers te kunnen genieten, luister je dit jaar naar drie vertelvoorstellingen op vertrouwde en vaak kleinschalige locaties. De laatste (en vierde) voorstelling van je verhalenroute is een muzikale vertelling van Trio Wilde Eend in de Grote Zaal van Theater Concordia. Het trio combineert klezmermuziek met Joodse volksverhalen. Na afloop kun je met andere bezoekers in het gezellige Grand Café nog wat napraten en ervaringen uitwisselen.

De verhalenvertellers van Verhalen tussen Oud en Nieuw 2018 staan hieronder. Koop tickets via onderstaande knop en de namen van jouw twee favoriete vertellers kun je mailen naar verhalencompagnie@gmail.com. Vermeld in je mail het aantal kaarten dat je hebt gekocht en op welke naam/rekeningnummer.  Op basis van jouw wensen stellen we in het najaar jouw persoonlijke verhalenroute samen en die krijg je vooraf gemaild. (NB We doen ons best om je in ieder geval bij 1 verteller van jouw voorkeur in te delen. Wie het eerst komt, het eerst maalt).

NB de ervaring leert dat het festival snel is uitverkocht. Wacht dus niet te lang met kaarten kopen, ook al is december nog ver weg.

Frank Belt – Op Verhaal

frankbelt-1Frank is een geboren en getogen Gouwenaar. Vertellen in Haastrecht voelt bijna aan als thuiskomen. De plek waar hij geboren is vormt het vertrekpunt voor zijn voorstelling bij Verhalen tussen Oud en Nieuw. Gaandeweg neemt Frank je mee naar Friesland, de provincie waar hij nu woont. Frank heeft voor Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa een voorstelling gemaakt met Friese verhalen. Veel van die verhalen gaan over de kracht van het water. Deze verhalen met humor, historie en emotie neemt hij mee naar Haastrecht.

Ailun Elzenga – Een lied uit de bergen

ailun-150x100Het begon allemaal met een muis…..

Een waargebeurd  levensverhaal van lang geleden, waarin het pad van twee mannen elkaar kruist  door een defect aan een orgel. Wat er dan tussen deze twee muzikanten ontstaat  is een klein kunstwerk waarvan ze de waarde nooit zouden kunnen bedenken. Een teder verhaal in kerstsfeer over creatie, over toeval en muziek.

Ailun Elzenga, docent aan  de Nationale Vertelschool, en altijd vol nieuwsgierigheid naar levensverhalen van anderen is een sprankelende vertelster. Vertellen is voor haar een manier om het leven te vieren, te doorgronden en te eren. Dit verhaal wordt muzikaal omlijst.

Nico van Lent – Korte verhalen

nico-van-lent1-1De voorstelling van Nico bestaat uit en aantal korte verhalen. Over een portier die ontslagen wordt omdat hij als analfabeet niet aan de nieuwe eisen kan voldoen. Over een verteller die een onvergeeflijke fout gemaakt heeft en ter dood veroordeeld wordt. Over een boom die eerst niet en later wel omgehakt wordt. Ook heeft Nico een bijzonder kerstverhaal in zijn repertoire. Nico is verhalenschenker. Hij brengt humor en ontroering in zijn verhalen. Nico heeft in 2016 de meerjarige leerroute ‘vertellen voor een groot publiek’ afgerond.

Mirjam Mare en Wolfram Reisiger – De ziel van de Walvis

mirjam-mare-1-1Mirjam vertelt een eeuwenoude mythe van de Noordelijke Inuits: De ziel van de Walvis. Een verhaal over een lawaaierige Raaf, een breekbare schoonheid en de eindeloze zee. De accordeon van Wolfram huilt, terwijl Mirjam vertelt en zingt.

Mirjam Mare vertelt zoals ze zelf is: expressief en warmbloedig. Ze verstaat de kunst om met minimale middelen een rijkdom aan beelden te scheppen.  Haar vertelvoorstellingen zijn belevingen in passie en humor met veel theatrale elementen. Wolfram Reisiger is al jaren begeleider op piano en accordeon van vertellers, zangers en theatergroepen.

Tom van Mieghem – Poe, meester van het korte verhaal

tom-van-mieghem-1Tom vertelt een aantal pareltjes uit het oeuvre van Edgar Allen Poe. Bevreemdende verhalen, net als het leven van Poe zelf.. Zeker weten dat je op het puntje van je stoel beland en ondergedompeld raakt in de duistere sferen van deze meesterschrijver. Omdat Poe ook een begenadigd dichter was, maakt Tom ook een ommetje langs zijn poëzie. Tom  reist rond met verhalen, soms met poppen, vaak vergezeld van muzikanten. Hij brengt vertellingen en voorstellingen voor alle doelgroepen: klein en groot, volwassenen, … Tom heeft een boon voor bijzondere doelgroepen allerhande: mensen met een mentale beperking, ouderen met dementie, kinderen in het ziekenhuis, mensen in de gevangenis, …Tom is één van de vaste vertellers in het sprookjeshuis (Deurne) en docent vertellen voor de Nederlandse Vertelacademie.

Josine van der Schot

IMG_6974Iemand moet het doen. Iemand moet de keuze maken. Maar wie kiest? En wat wordt gekozen? In twee verhalen verhaalt Josine over vrijheid, vrede en de o zo dichtbij liggende haat en angst. Twee oude verhalen die de tand des tijds hebben doorstaan en niets aan kleur, waarde en schoonheid hebben ingeboet. Josine van der Schot vertelt met hart en ziel. Opgegroeid in de Achterhoek, wonend in Gouda en met een speciaal plekje in d’r hart voor Haastrecht, omdat ze daar recent een bijzonder jaar heeft meegemaakt. Josine is een levendige vertelster die de luisteraar graag oppakt, raakt en meeneemt naar een wereld waar het net even anders gaat dan je verwacht.

Katty Wtterwulghe – Prins Omar Bangbroek

katty-wtterwulghe-1Over angst en opgroeien, en over liefde, maar toch vooral over angst … of eerder toch over liefde? Wat als je emoties het overnemen en liefde ze tot de orde roepen? Wat als angst verlamt en liefde ontzenuwt? Her verhaal van Prins Omar laat het positieve van (zelf)vertrouwen zien: vanuit een diepe innerlijke kracht die op het juiste moment tot uiting komt. De vrouw speelt daarbij een niet onbelangrijke rol.

Katty Wtterwulghe (master in woord-drama en bewegingsexpressietherapeute) geeft ruim 25 jaar les aan de stedelijke academie voor muziek-woord-beeld van Ekeren. Katty vertelt, vertolkt, presenteert, creëert, speelt en schrijft teksten. Ze werkt zowel solo als met iedereen die dezelfde muziek -en woordpassie heeft. Ze vertelt verhalen over de grote en de kleine kantjes van mensen.. Verhalen vol humor die ook de ernst niet uit de weg gaan.

Trio Wild Eend

trio-wilde-eend-persfoto-1De laatste voorstelling van het verhalenfestival is een optreden van Trio Wilde Eend. Een luchtige, muzikale afsluiting met klezmer en korte, joodse volksverhalen. Trio Wilde Eend combineert verteltheater met muziek. Het trio speelt niet alleen joodse klezmer en zigeunermuziek, maar ook (volkse) melodieën uit Roemenië, Hongarije, Rusland, Armenië en verder. Hun muziek raakt een snaar; ze is plezier om bij te huilen en verdriet om op te dansen! Trio Wilde Eend werd in 1998 opgericht door Gottfrid van Eck om zijn liefde voor volksverhalen en muziek uit Oost Europa te combineren. Gottfrid vertelt, speelt (bas)klarinet en krijgt muzikaal tegenspel van Tessa Zoutendijk op viool en Michiel Ockeloen op accordeon.

Jihad Alariachi

jihad-alariachi150x100Jihad Alariachi, bekend van De Meiden van Halal, zet in haar voorstelling bijzondere gebeurtenissen en ontmoetingen in perspectief. Ze heeft bijvoorbeeld samen met haar zusje een vliegtuigongeluk meegemaakt. Het interview met Hans Teeuwen heeft haar aan het denken  gezet. Hier vertelt Jihad niet alleen over. Met humor bestrijdt Jihad  vooroordelen en ze gaat op zoek naar innerlijke antwoorden. Wat dat betreft doet ze haar naam eer aan: Jihad = innerlijke strijd. Wil je meer weten over haar zoektocht,  kom dan luisteren naar haar verhaal.

Zet in je agenda Zet in je agenda
zo 16 dec 13:00 - 18:00
Deel via e-mail Deel via Twitter Deel via Whatsapp Deel via Facebook