Edith Leerkes

Gitariste Edith Leerkes maakte ‘Liedjes’, een cd met 14 titels, de meesten door haarzelf geschreven. Over vriendschap, keuzes, versleten en nieuwe liefdes, over moeder zijn en ouders missen. In tekst geflankeerd door dichteressen Judith Herzberg en Selma Meerbaum Eisinger, in muziek door jonge held en zoon Marnix Dorrestein.

Met het klassieke Amsterdams Gitaartrio speelde zij in concertzalen over de hele wereld, waaronder Carnegiehall in New York, de Ambassador in Los Angeles, de Casals Hall in Tokyo en het Concertgebouw in Amsterdam. Een gastoptreden in een galavoorstelling van Herman van Veen werd het begin van een samenwerking die er toe leidde dat zij overstapte van klassieke concertzalen naar het theater. Twintig jaar spelen zij nu samen.

In al die jaren is Edith meer en meer gaan zingen en door Herman aangemoedigd begon zij ook haar eigen muziek en teksten te schrijven. De instrumentale plaat ‘Etude Feminine’ was de eerste uitkomst, de liefde voor taal en het geluk van zingen leidde tot dit spiksplinternieuwe album ‘Liedjes’.

Vanaf het moment dat Edith Leerkes als elfjarig meisje verliefd werd op de gitaar heeft ze weinig anders meer gedaan dan gitaarspelen. Edith studeerde aan het Twents Conservatorium bij Louis Gall en in Spanje bij Ernesto Bitetti. Vanaf 1981 speelde ze in verschillende ensembles voordat ze in 1987 lid werd van het Amsterdams Gitaar Trio. Met dit trio gaf ze over de hele wereld concerten, onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam, Carnegie Hall in New York, Ambassador Auditorium in Los Angeles en de Casals Hall in Tokyo. Ze maakten cd’s met muziek van o.a. Bach, Scarlatti, Albeniz, de Falla, Bizet en Prokovief. In 1992 speelde Edith met het trio als gast op een aantal galaconcerten van Herman van Veen. Dit was het begin van een samenwerking die er toe leidde dat ze in 1998 de overstap maakte van het Amsterdams Gitaar Trio naar de groep rond Herman van Veen. Met hem schreef en produceerde ze de cd “Du bist die Ruh’” en het gelijknamige televisieprogramma over Franz Schubert, “Colombine en de Stemmendief”, een muziekspel voor kinderen, “Nu en dan”, een audiografie over Herman van Veen en “Je zoenen zijn zoeter”, een cd met het gypsy jazz Rosenberg Trio. Zij maakte samen met Olga Franssen de cd “A certain tenderness”, liedjes van Herman van Veen bewerkt voor twee gitaren. In 2007 maakte ze de cd “Etude Feminine”, twaalf eigen stukken voor sologitaar.

Onlangs bracht ze de ‘Liedjes’ uit, een cd met veertien titels, de meesten door haarzelf geschreven.

zo 19 mrt 15:00 - 17:00
Normaal
€ 16,00