Inschrijven Nieuwsbrief

Concordia, de historie van het pand

slider_eerste-steenMevrouw Paulina Le Fèvre de Montigny -Bisdom van Vliet legt in de zomer van 1900 de eerste steen.  Ze schenkt een groot startkapitaal en zo ontstaat Concordia. Het monumentale gebouw heeft een ingangsportaal, een grote zaal met een toneel en een koffiekamer.

conc01bEen half jaar nadat de eerste steen is gelegd wordt op 5 januari 1901 Concordia officieel geopend. In het begin is de naam: Kunst- en Sportgebouw Concordia.

Paulina geeft met Concordia een plek aan de dorpsverenigingen, want die zorgen voor ‘sociale samenhang, nuttige tijdsbesteding en soms verdieping van de geest’.

Vanaf de start is Concordia het bruisende middelpunt van het lokale verenigingsleven. Het is daarnaast ook intensief in gebruik voor jubilea en bijeenkomsten.

 Gravure ca 1970
 IMG
 Concordia_zaal_ca_1900
interieur Concordia is tijdelijk in gebruik geweest als ziekenzaal.
Concordia_met_muziektent_ca_1950 Naast Concordia stond jaren lang de muziektent, op de plek waar nu de sporthal staat. 
groepWe willen graag weten wie er allemaal op deze foto staan.

e-mail: info@theaterconcordia.nl

 

Roerige geschiedenis

Sinds de start ruim een eeuw geleden is er veel met het gebouw gebeurd. Het heeft oorlogen overleefd. Goede en minder goede periodes op het gebied van gebruik en onderhoud wisselen elkaar af. Begin jaren tachtig is de financiële situatie van het pand ronduit slecht. Op het terrein worden de sportzaal  en het naastgelegen gezondheidscentrum bijgebouwd.

Nieuwe toekomst

Gelukkig heeft de voormalige gemeente Vlist oog voor historische waarde van Haastrecht. Het bestuur van Stichting Concordia krijgt dan de kans om Concordia als gezichtsbepalend historisch gebouw een nieuwe toekomst te geven.

De grondige renovatie is uitstekend geslaagd. Zo wordt de culturele en sociale functie van het gebouw nieuw leven ingeblazen. Concordia is dan als vanouds weer de aantrekkelijke plek voor inwoners en verenigingen.

Betekenis

Concordia is het Latijnse woord voor “eendracht”, letterlijk “met (een) hart”. Concordia is ook een Latijns-Amerikaanse meisjesnaam en betekent “harmonie”.