Concordia, de historie van het pand

slider_eerste-steenMevrouw Paulina Le Fèvre de Montigny -Bisdom van Vliet legt in de zomer van 1900 de eerste steen van het monumentale gebouw.  Ze schenkt een groot startkapitaal en zo ontstaat Concordia. Het gebouw heeft een ingangsportaal, een grote zaal met een toneel en een koffiekamer. Paulina vergroot met Concordia de toegevoegde waarde van de dorpsverenigingen, want die zorgen voor ‘sociale samenhang, nuttige tijdsbesteding en soms verdieping van de geest’.
conc01bEen half jaar nadat de eerste steen is gelegd wordt op 5 januari 1901 Concordia officieel geopend. In het begin is de naam : ‘Kunst- en Sportgebouw Concordia’.Vanaf de start is Concordia het bruisende middelpunt van het lokale verenigingsleven. Het is daarnaast ook intensief in gebruik voor jubilea en bijeenkomsten.
 Gravure ca 1970
 IMG
 Concordia_zaal_ca_1900
 interieurConcordia is in gebruik als ziekenzaal
 Concordia_met_muziektent_ca_1950
groepWe willen graag weten wie er allemaal op deze foto staan.

e-mail: info@theaterconcordia.nl

 

Sinds de start ruim een eeuw geleden is er veel met het gebouw gebeurd. Het heeft oorlogen overleefd en goede en minder goede periodes wisselen elkaar af op het gebied van gebruik en onderhoud. Begin jaren tachtig is de financiële situatie van het pand dusdanig dat het noodzakelijk is om bij Concordia de sportzaal te bouwen en de huidige ‘medische’ gebouwen.

Gelukkig heeft de voormalige gemeente Vlist in de 21ste eeuw voldoende oog voor de in eeuwen opgebouwde historische waarde van Haastrecht. Het bestuur van Stichting Concordia krijgt van de gemeente de kans om Concordia als één van de gezichtsbepalende historische gebouwen een nieuwe toekomst te geven.

Met een uitstekend geslaagde renovatie is de culturele en sociale functie van het gebouw nieuw leven ingeblazen. Concordia is en blijft zo een aantrekkelijke locatie voor inwoners, bedrijven en verenigingen.

Concordia is het Latijnse woord voor “eendracht”, letterlijk “met (een) hart”. Concordia is ook een Latijns-Amerikaanse meisjesnaam en betekent “harmonie”.