Geschiedenis van het gebouw Concordia

 slider_eerste-steenEerste steenlegging door Mevr. Lefevre-de Montigny (Mevrouw Paulina Bisdom van Vliet)
 conc01bOp 5 januari 1901 (!) werd Concordia officieel geopend en dat was een half jaar nadat de eerste steen werd gelegd. Mevrouw Paulina Bisdom van Vliet, met een groot hart voor Haastrecht en dorpsverenigingen, schonk een groot startkapitaal en zo ontstond een gebouw met een zaal, een koffiekamer, een toneel en een ingangsportaal. Dorpsverenigingen zorgen voor ‘sociale samenhang, nuttige tijdsbesteding en soms verdieping van de geest’, zo zag Paulina de functie van het gebouw. In het begin was de naam van het gebouw: ‘Kunst- en Sportgebouw Concordia’.
Vanaf de start was Concordia het bruisende middelpunt van het verenigingsleven van Haastrecht, maar het werd ook intensief gebruikt voor jubilea en bijeenkomsten.
 Gravure ca 1970
 IMG
 Concordia_zaal_ca_1900
 interieurConcordia in gebruik als ziekenzaal
 Concordia_met_muziektent_ca_1950
 groepGraag willen we weten wie er allemaal op deze foto staan.

e-mail: info@theaterconcordia.nl

 

Sinds de start ruim een eeuw geleden is er veel gebeurd en dus ook met het gebouw. Goede en minder goede periodes wisselden elkaar af op het gebied van gebruik en onderhoud. Door financiële oorzaken bij Concordia, ontstond begin jaren tachtig de noodzaak Concordia te ‘omringen’ met de sportzaal en de ‘medische’ gebouwen.

Gelukkig werd de gemeente Vlist de laatste jaren bestuurd met oog voor de eeuwenlang opgebouwde waarden van ons dorp. Hierdoor hebben wij de kans gekregen één van de mooie parels van ons dorp, het gezichtsbepalende historische gebouw Concordia, niet alleen te behouden maar tevens een nieuwe toekomst te geven. Met de in onze ogen uitstekend geslaagde renovatie wordt de culturele en sociale functie van het gebouw nieuw leven ingeblazen en wordt het weer een aantrekkelijke locatie voor inwoners, bedrijven en verenigingen.

Concordia is het Latijnse woord voor “eendracht”, letterlijk “met (een) hart”. Concordia is ook een Latijns-Amerikaanse meisjesnaam en betekent “harmonie”.